Barkod sistemi, birbirinden değişik kalınlıklarda çizgilerden oluşan ve her çizginin temsil ettiği değişik sayıları yakalayan simgeler dörtlüğüdür diyebiliriz.  Bir barkod sistemi bulunan firmalarda mahsullerin üzerinde yer alan barkodların bilgisayar dilindeki karşılığı sayesinde maliyet, stok vb. mahsule dair her türlü bilgiler yakalanabilmektedir. Barkod okuyucu ismi verilen dijital aygıtlar tarafından okunarak bilgisayara aktarılan bilgiler, mahsulle alakalı tüm ayrıntılar yer almaktadır. Bu bilgiler yazarkasada maliyet, ambarcıda stok vaziyeti gibi muhtelif bilgileri değişik şahıslara gösterilmesini sağlamaktadır.

Barkod sistem, Özel Yazılım şirketler tarafından son senelerde seçim edilerek süratle yaygınlaşmaya başladı. Üzerinde yakaladığı bilgiler sayesinde kısa zamanda fazla zaman tüketmeden pek çok harekât yapılabilmektedir. Bu sayede kullanım oranı da süratle çoğalmaktadır.

Barkod Sistemi Nedir?

Barkod sistemi, mağazalar, kargoculuk, kütüphane yönetim sistemleri, depolama, nakliye, paketleme, dağıtım ve benzeri alanlarda yaygın olarak kullanılan; bilgisayar programlarında geliştirilen otomatik bir tanımlama teknolojisidir. Belirli bir kodlama kuralına göre siyah çubuklardan oluşan barkodlar, grafik tanımlayıcı optik cihazlarda okutulan özel bilgi değerlerine karşılık gelir. Böylelikle stok yönetimi, ürün bilgisi, son kullanım tarihi, üretici firma, ürün fiyatı gibi bilgilere çok hızlı ve güvenilir bir şekilde erişilebilir. Başarılı bir barkod sistemi, ürün barkodlama ve veri girişi işlemleri tamamlandıktan sonra, kullanıcı dostu bir arayüze, güvenilir bir sisteme, herkesin anlayabileceği minimal bir programlamayı gerektirir.

Barkod Sistemleri Nasıl Çalışır

Barkod sistemleri kurulumu için bilgisayar ve barkod okuyucu zorunludur. Bilgisayarınıza kurulan program sayesinde tüm stoklarınızı barkod okuyucu ile beraber takip edebilirsiniz. Sistem gerekli görüldüğünde bunlara ek olarak, Dokunmatik pc, Terazi, El terminali, Barkod yazıcı , Fiş yazıcı, Yazarkasa Pos gibi ek cihazlar sisteme entegre edilebilmektedir.

Barkod Sistemleri Nerelerde Kullanılır

Mağaza, Market, SüperMarket, Depo, Şarküteri, Bujiteri, Kozmetik, Hırdavat-Nalbur, Pastane, Manav, Kasap, Otel, Petshop, Kuruyemiş, Büfe

Barkod  Mantığı Nasıl İşler

Bir barkod, 95 parçadan oluşur; değişken kalınlıkta bazı siyah beyaz çizgiler içerir. Bir tarama cihazı, tarayarak barkodu okumak amacıyla bir tür lazer kullanır. Öncelikle tarama başlığı, LED veya lazer ışığını barkoda yansıtır. Işık, barkoddan geri yansır. Barkodun beyaz alanları ışığı fazla yansıtır; siyah alanlar ise az yansıtır. Bir barkod okuma cihazı, satırları soldan sağa doğru okur.

Tarayıcı barkodu geçerken, ışığa göre barkodu (“siyah beyaz beyaz siyah beyaz beyaz beyaz siyah siyah” gibi) tanımlar. Tarayıcıya bağlı bir elektronik devre bu işlemi rakamlara dönüştürür. İkili rakamlar, tarayıcıya bağlı bilgisayara gönderilir ve bu kod, kodu 100100011 gibi algılar. Bu okuma sonrasında ürünlerin veya herhangi bir şeyin; stok kodunu, seri numarasını, fiyatını, stok sayısını hızlı bir şekilde öğrenmek mümkün olur. Bazı barkod okuma cihazlarında, tek bir fotoelektrik hücre vardır ve tarayıcı başlığını üründen geçirirken, hücre siyah-beyaz barkodun her bir parçasını sırayla algılar. Daha gelişmiş barkod okuyucularda ise, bir dizi fotoelektrik hücre vardır ve tüm kod tek seferde algılanmaktadır.